Seeky

Zero Trust: Jak zajistit bezpečnost a zároveň udržet uživatelskou přívětivost

Datum vydání

8. 10. 2024

Zajímá vás popisované téma?

kontaktujte nás
Zero Trust: Jak zajistit bezpečnost a zároveň udržet uživatelskou přívětivost

Zero Trust je moderní bezpečnostní koncept, který staví na myšlence „nikomu nevěř, vždy ověřuj.“ I když tato strategie dramaticky zvyšuje bezpečnost organizací, může se zdát, že komplikuje uživatelskou zkušenost. Otázkou zůstává, jak efektivně implementovat Zero Trust, aniž by to negativně ovlivnilo produktivitu a spokojenost uživatelů.

  1. Základní principy Zero Trust a jejich vliv na uživatele

    Zero Trust přístup zahrnuje několik klíčových opatření, která vyžadují od uživatelů dodatečné kroky, jako je vícefaktorová autentizace (MFA) a neustálé ověřování přístupu k firemním zdrojům. Zásadními body jsou:

    • Explicitní ověřování: Před každým přístupem je uživatel nucen prokázat svoji identitu. Přestože to zvyšuje bezpečnost, uživatelé mohou být frustrováni dodatečnými autentizačními kroky.
    • Minimální oprávnění: Uživatelé získávají přístup pouze k tomu, co skutečně potřebují. Tento přístup sice omezuje riziko neoprávněného přístupu, ale může vyvolat nespokojenost, pokud uživatelé nedostanou potřebný přístup včas.
    • Mikrosegmentace: Každý přechod mezi aplikacemi nebo systémovými zónami vyžaduje novou autentizaci. I když zvyšuje bezpečnost, opakované přihlášení může působit jako zátěž pro uživatele.
  2. Zlepšení uživatelské přívětivosti v Zero Trust
    Navzdory zjevným omezením lze dosáhnout rovnováhy mezi bezpečností a uživatelským komfortem. Níže jsou uvedeny způsoby, jak minimalizovat negativní dopady na uživatelskou přívětivost:

    • Bezheslové ověřování (Passwordless Authentication)
      Jednou z největších bariér uživatelů je nutnost neustálého zadávání hesel. Řešení může nabídnout bezheslová autentizace, která využívá biometrické údaje, hardwarové tokeny nebo autentizační aplikace. Tento přístup nejen zvyšuje bezpečnost, ale také značně zvyšuje uživatelskou zkušenost tím, že eliminuje potřebu zapamatování složitých hesel​.
    • Samoobslužné nástroje
      Zavedení samoobslužných funkcí, jako je resetování hesel bez nutnosti kontaktování IT podpory, snižuje administrativní zátěž a zvyšuje uživatelskou spokojenost. Uživatelé ocení možnost rychlého vyřešení problémů bez nutnosti čekání​.
    • Jednotné přihlašování (SSO)
      Single Sign-On umožňuje uživatelům přistupovat k několika aplikacím a systémům po jednorázovém přihlášení. Tento přístup výrazně snižuje počet nutných přihlášení, což zjednodušuje práci a minimalizuje frustraci spojenou s opakovanými autentizacemi​.

      d) Automatizované bezpečnostní procesy
      Pokročilé bezpečnostní technologie, jako jsou EDR (Endpoint Detection and Response) a AI-driven systémy, mohou detekovat podezřelé aktivity a automaticky provádět bezpečnostní opatření, aniž by obtěžovaly uživatele. To znamená, že běžní uživatelé nebudou zbytečně vyrušováni bezpečnostními varováními nebo zásahy​.
  3. Rovnováha mezi bezpečností a uživatelskou přívětivostí

    Zero Trust může být implementováno způsobem, který nezasahuje do uživatelské zkušenosti, pokud je proces plánován a nasazován s ohledem na uživatele. Jak správně uvádí odborníci ze System4U, je klíčové najít balanc mezi bezpečností a produktivitou. Nasazení nových technologií by mělo probíhat postupně a v souladu s potřebami konkrétní organizace, aby nedocházelo k přetížení uživatelů nebo narušení jejich pracovních postupů​.

Závěr

Zero Trust je kritický přístup v dnešní době neustále se vyvíjejících kybernetických hrozeb, ale neměl by být překážkou pro efektivní práci uživatelů. Díky pokročilým nástrojům, jako jsou bezheslová ověřování, jednotné přihlašování a samoobslužné funkce, je možné zajistit vysokou úroveň bezpečnosti, aniž by byla obětována uživatelská přívětivost.

Další články

Digitálními technologiemi žijeme. A proto o nich i píšeme.

Nejnovější články
Další články
1/10

Nebo se nám ozvěte napřímo

Martina Plisková

Martina Plisková

office koordinátorka

Kontaktujte nás

Vyplňte náš formulář, ozveme se vám do několika dnů s návrhem nezávazné konzultace.

Kontakt - Martina Pliskova